تجربه شادی دونفره به کمک هیجانات مثبت

ازدواج شیرین

استفاده از هیجانات مثبت برای بهبود زندگی مشترک

نویسنده: زینب شاهدی

بسیاری از اوقات برای اینکه فضای رابطه‌ی زن و شوهری را که برای حل مشکلات ازدواج‌شان به اتاق مشاوره آمده‌اند خوب کنیم، کافی است به آنها بگوییم به روزهای اول آشنایی‌شان فکر کنند. اگر کار از کارشان نگذشته باشد یا مقاومت نکنند، معمولا یادآوری خاطرات خوش باعث می‌شود مشکلات‌شان را طور دیگری ببینند – نه اینکه دیگر مشکلی وجود نداشته باشد، بلکه آن خشم و غیظی که با خود به جلسه‌ی مشاوره آورده بودند رقیق می‌شود و دراین فضا حل‌مساله آسان‌تر صورت می‌گیرد.
در این مقاله قرار است با نقش هیجانات مثبت در روابط دونفره آشناتر شوید و به اهمیت توجه به آنها و مراقبت از آنها در رابطه‌ی دونفره‌تان پی ببرید.

هیجانات مثبت واگیردار هستند!

حال شما که خوب باشد، حال همسرتان را هم بهتر می‌کنید. تا به حال شده با حال خوشی به کسی زنگ بزنید یا با او برخورد کنید و ببینید او هم به وجد آمده و حس و حالش عوض شده؟ در ازدواج این اتفاق پررنگ‌تر است. البته هیجانات منفی هم مسری هستند. در واقع همه‌ی هیجانات و احساسات ما مثل ویروس سرماخوردگی به هرکسی که با او برخورد داشته باشیم منتقل می‌شوند. حتی شاید هیجانات منفی بیشتر هم واگیردار باشند. به خاطر همین شاید بد نباشد هر وقت حال‌تان خوب است و حس مثبتی دارید، به میان جمعیت بروید و خوب توی صورت همه عطسه کنید تا حس مثبت‌تان به آنها هم منتقل شود!

مثل بیماری، بعضی از مردم هستند که بیشتر مستعد واگیر هیجانات و احساسات هستند. بعضی‌های دیگر مقاوم‌ترند و دیرتر مبتلا می‌شوند. اما به‌طور کلی همه‌ی ما انسان‌ها نسبت به هیجانات دیگران آسیب‌پذیریم و به راحتی ممکن است تحت‌تاثیر آن قرار بگیریم. اگر به کودکان دقت کنید این کیفیت را به خوبی در آنها می‌بینید: وقتی شما می‌خندید، آنها هم لبخند می‌زنند و دست و پایشان را تکان می‌دهند و وقتی شما چهره‌ی ناراحت و گریانی به خود بگیرید، آنها هم بغض می‌کنند. اگر شما روز شادی را پشت سر گذاشته باشید اما همسرتان نه، می‌توانید به محض برخورد با او کاری کنید که حالش بهتر شود. البته نه اینکه به زور جلویش بالا و پایین بپرید و اعصابش را خرد کنید، بلکه نرم نرم وارد فضای عاطفی او شوید و تلاش کنید حس مثبت‌تان را از دست ندهید تا در نهایت حال خوب‌تان غالب شود.

نویسنده: زینب شاهدی


هیجانات مثبت پیوندتان را تقویت می‌کنند

اصولا ما وقتی حال‌مان بد است حوصله‌ی کسی را نداریم، یا اگر دور و برمان کسی باشد آنها را زخمی می‌کنیم. هیجانات منفی مثل غم، اضطراب، خشم، نفرت و … را در نظر بگیرید: بیشتر این نوع هیجانات از نظر تکاملی بر پایه‌ی واکنش جنگ یا گریز شکل می‌گیرند: یعنی یا می‌خواهیم از چیزی فرار کنیم یا حمله. تعجبی ندارد در چنین حالاتی اگر با کسی ارتباط برقرار کنیم معمولا نتیجه‌ی خوبی نخواهد داشت. حالا تصور کنید وجودتان پر از احساس عشق، شادی، امید، لذت، افتخار یا قدردانی است. چه اتفاقی برای روابط‌تان می‌افتد؟ اگر بر اثر خوشی تصمیم نگیرید کل رستوران را مهمان کنید، دست‌کم برای کسی که کنارتان است اوقات خوشی را فراهم می‌کنید.

وقتی هیجان مثبت داریم فعال‌تر می‌شویم، بیشتر شوخی می‌کنیم، بخشنده‌تر می‌شویم و نگاه مثبت‌تری به اطراف‌مان پیدا می‌کنیم. این باعث می‌شود هم ما به دنبال پیوند با دیگران باشیم و هم آنها به سمت ما کشیده شوند. این، حال رابطه‌ی ما را هم خوب می‌کند و باعث قوی‌تر شدن پیوند ما با هم می‌شود. وقتی این اتفاق افتاد، خشنودی ما از رابطه خودبخود بالا می‌رود و این چرخه همین‌طور ادامه پیدا می‌کند تا ما را به خوشبخت‌ترین زوج جهان تبدیل کند (احتمالا این جمله را از زبان زوج‌هایی که در آن لحظه حال‌شان خیلی خوش بوده زیاد شنیده‌اید).


چطور هیجان مثبت را در رابطه‌تان افزایش دهید

افزایش هیجانات مثبت در ازدواج اهمیت دارد، آنقدر که می‌تواند زندگی مشترک شما را از یک ازدواج بد به یک ازدواج خوب تبدیل کند. همان‌طور که پیش از این بارها گفته‌ام، احتمال افتادن در چرخه‌ی منفی پس از ازدواج بالاست، چون هم نزدیکی و صمیمیت بیشتر ممکن است باعث اصطکاک شود و عادت به این وضعیت زمان می‌برد، و هم به دلیل افزایش مسئولیت‌ها، مسائل عاطفی و لذت‌ها در اولویت‌های پایین‌تر قرار می‌گیرد. اگر ازدواج شاد می‌خواهید، از این تکنیک‌ها کمک بگیرید:

* با زبان خوش با هم حرف بزنید: کلام، قدرتی فراتر از تصور خیلی از ما دارد. هستند زوج‌هایی که این قدرت را نادیده می‌گیرند و معتقدند عشق و محبت باید در بطن رابطه وجود داشته باشد و نباید ظاهرسازی کرد، ولی واقعیت این است که ظاهر بخش مهمی از ماجراست و زبان خوش اگر در بستر مناسبی قرار بگیرد (حتی در حد به کار بردن کلمات ساده‌ای مثل «جان» بعد از اسم) می‌تواند رابطه شما را از این رو به آن رو کند.

* با هم بازی کنید: بازی یکی از قدرتمندترین تکنیک‌های شاد زیستن است که متاسفانه از جامعه‌ی بزرگسالان تقریبا رخت بربسته است. اگر بتوانید بازی را وارد رابطه‌تان کنید، چه به شکل رقابت‌های ورزشی و چه با حل کردن جدول و سودوکو، حس و حال رابطه‌تان تغییر خواهد کرد.

* سفر بروید: سفر پر از تازگی، ارضای حس کنجکاوی و تنوع است که همگی می‌تواند مایه‌ی سرگرمی و لذت شما و همسرتان را فراهم کند و روح تازه‌ای به تن رابطه‌تان بدمد. شما می‌توانید ارزان سفر کنید یا حتی به سفرهای یک روزه همین اطراف بروید. بنابراین، پول و وقت را بهانه نکنید و به رابطه‌تان برسید.

* شوخی را جدی بگیرید: شوخی فضای سنگینی را که ممکن است گاهی در روابط پیش بیاید تلطیف می‌کند و کمک می‌کند ذهن‌تان از درگیری‌های بیخودی بیرون بیاید و قضیه را از زاویه‌ی دیگری ببینید. زوج‌هایی که در روابط خود به درستی از شوخی استفاده می‌کنند رابطه‌ی بسیار گرم و صمیمانه‌تری نسبت به زوج‌های جدی دارند.

* مهمانی بدهید: ارتباط با دیگران یکی از رازهای مهم شاد زیستن است. مهمانی دادن هم به شما کمک می‌کند رویدادی سرگرم‌کننده و متنوع را تجربه کنید و هم شرایط را برای برقراری روابط اجتماعی و در نتیجه افزایش هیجانات مثبت در شما و رابطه‌تان فراهم می‌نماید. نیازی به برگزاری مراسم آنچنانی نیست؛ دورهمی‌های کوچک با دوستان نزدیک یا خانواده هم نوعی مهمانی است.

* تکان بخورید: به همان اندازه که کرختی و بی‌تحرکی فاز منفی ایجاد می‌کند، تحرک باعث ایجاد انرژی و حس مثبت می‌شود – مخصوصا اگر دونفره باشد. حرکت شما می‌تواند یک پیاده‌روی ساده در کوچه‌ی خودتان باشد یا باغبانی، تمیزکاری خانه، کوه‌روی یا دوچرخه‌سواری دونفره. از هر فرصتی که پیش می‌آید استفاده کنید.

* صفحه مشترک داشته باشید: دنیا دنیای اینترنت و شبکه‌های مجازی است و بخش بزرگی از روابط ما درون این شبکه‌ها شکل می‌گیرد. این فرصت خوبی است که فضایی دونفره ایجاد کنید و هم از روابط با دیگران انرژی مثبت بگیرید، هم از لایک‌ها و کامنت‌هایی که دریافت می‌کنید!

نویسنده: زینب شاهدی
این مطلب پیش از انتشار در وبسایت، در مجله موفقیت به چاپ رسیده است.

درباره

مشاور و مترجم هستم و می‌نویسم

بدون دیدگاه

ارسال دیدگاه